Utbytteportefølje

Bygg en robust utbytteportefølje.

La oss forestille oss følgende scenario: Du arver én million kroner fra en ukjent onkel i Amerika. For en gangs skyld antar vi at det ikke er en svindel! Hvis du synes det høres for utrolig ut, kan du i stedet late som du har vunnet pengene i lotto. Uansett sitter du nå med én million kroner som du ikke trenger umiddelbart, ettersom du allerede er godt rustet økonomisk. Men du ønsker å leve litt bedre i årene fremover, og dermed redusere arbeidstiden for å ha mer fritid.

Spørsmålet er: Hvordan investerer du disse pengene for å skape en jevn, stabil ekstrainntekt som kan vare i mange år fremover? Utbytteaksjer kan være et interessant alternativ å vurdere.

Vi setter sammen en utbytteportefølje på 1 million kroner.

Utbytteaksjer & Risiko

Å sette sammen en robust utbytteportefølje krever grunnleggende forståelse av både markedsbevegelser over tid, og og selskapene du investerer i. Det er viktig å merke seg at det finnes mange grunner til ikke å investere i de selskapene som nevnes her – denne porteføljen er kun ment som inspirasjon og et eksempel. Husk at du alltid bør gjøre dine egne undersøkelser og tilpasse investeringene til din egen risikotoleranse og mål.

Og husk, det er aldri feil å velge et trygt rentefond 😉.

I eksempelet tar vi utgangspunkt i en utbytteportefølje på én million kroner. Utbyttene som legges til grunn er tall fra 2024.

Portefølje

Telekommunikasjon
Bank & Finans
Forsikring
Sjømat
Industri

Utbytteportefølje & antall aksjer

Pengene investeres i fem stabile aksjer som historisk har levert stabilt gode utbytter. Dette er solide selskaper med sterke posisjoner i sine sektorer. Les mer om hvordan du skal gå frem for å velge riktig utbytteaksjer.

La oss si at du setter hele summen (1 million kroner) inn på en aksjesparekonto (ASK) og investerer i disse fem selskapene. Investeringen gjøres ved inngangen til 2024, og du kjøper aksjene til sluttkurs i 2023, noe som gir deg følgende antall aksjer:

Selskap Antall aksjer
Telenor 1700
Storebrand 2200
Gjensidige 1070
Mowi 1100
Aker 300

Beløpet er dermed nesten fullt ut investert, med bare noen hundrelapper igjen til kurtasje. 

Skatt på utbyttepoteføljen

For 2024 ville du fått et utbytte på omtrent 57 000 kroner (før skatt). Med en aksjesparekonto kan du ta ut beløp tilsvarende innskuddet (1 million kroner) skattefritt. Dette betyr at du kan ta ut utbyttet «skattefritt» og bruke det i privatøkonomien. MEN: Når du tar ut dette utbyttet hvert år, reduserer du indirekte den fremtidige skattefrie kvoten. Skatteregningen slipper du dessverre ikke unna 😉

Eksempel: La oss si at du i 17 år tar ut ca. 60 000 kroner i utbytte hvert år. Etter 17 år har du dermed tatt ut 1 million kroner uten å ha betalt en eneste krone i skatt. For enkelthets skyld antar vi at aksjene i denne perioden har hatt en flat kursutvikling, dermed vil verdien av porteføljen fortsatt være 1 million kroner.

Hvis du bestemmer deg for å selge aksjene og ta ut pengen - feks overføre dem til din brukskonto, så vil uttaket utløse skatt på hele beløpet. Det er skattesatsen på det aktuelle tidspunktet som avgjør skatten du må betale - eksempelvis så er den 37, 84 % i 2024. Hadde det vært i 2024 du realiserte så ville du fått en skatteregning på 378 400 kr. Til slutt vil du sitte igjen med 621 600 kroner (1 000 000 – 378 400 = 621 600).

Kvartalsvise utbetalinger

Diagrammet illustrerer utbetalingene fra utbytteporteføljen gjennom 2024. Hver kvartalsvise stolpe representerer hvor mye du mottar i utbytte fra de ulike selskapene, mens de grå stolpene viser samlet kontantutbetaling per kvartal.

Kvartal Kontantutbetaling (NOK)
1. kvartal 19 610 kr
2. kvartal 15 662 kr
3. kvartal 1 870 kr
4. kvartal 19 950 kr

Fordelen med å ha en utbytteportefølje som denne er at du kontinuerlig mottar kontanter gjennom året – uten å måtte selge aksjene dine. Ved årets slutt eier du fortsatt det samme antallet aksjer i alle selskapene, men har fått en betydelig sum cash på konto i mellomtiden. Dette gir deg både stabilitet og løpende inntekt, som kan brukes til reinvestering, forbruk, eller sparing, alt etter dine finansielle mål.

Merk! I dette eksempelet har vi bevisst valgt norske aksjer. Når du investerer i utenlandske utbytteaksjer, kan kildeskatt redusere nettoavkastningen. For eksempel trekker USA vanligvis 15 % kildeskatt på utbytte, og det finnes fortsatt uklarheter rundt hvordan denne skatten kan refunderes eller fradragsføres i Norge. Dette gjør det viktig å sette seg godt inn i reglene før man investerer i utenlandske selskaper..

Lurer du på når selskapene deler ut utbytte i 2025? Se oversikten: Beste utbytteaksjer 2025

Viktig!

Investeringer i aksjer innebærer alltid en risiko. Selv om noen selskaper ofte omtales som "trygge havner" eller "solide investeringer", viser historien at det er fullt mulig å tape deler av eller hele det investerte beløpet. Sørg for å gjøre grundig forarbeid og egne analyser før du investerer. Merk også at porteføljen som vises her kun er et eksempel. Tallgrunnlaget er reelt, men porteføljen brukes kun for å illustrere et konsept.